071 785 35 92 korving@bellhayes.nl

NS-dochter Abellio won in februari de aanbesteding voor het busvervoer in Limburg. Maar ruim een maand geleden werd bekend dat Abellio vals had gespeeld. Nu mag Arriva zeer waarschijnlijk vanaf december 2016 het openbaar vervoer in Limburg gaan verzorgen. Het is helaas niet zo dat de beste aanbieder altijd de openbare aanbesteding wint, vaak de aanbieder die het beste weet hoe je een aanbesteding moet beantwoorden gaat met de opdracht naar huis.

Abellio had bepaalde informatie die haar mededingers niet hadden en dat is niet toegestaan. Beschikbare informatie moet worden openbaar gesteld voor alle mededingers, zonodig middels een nota van inlichtingen. Bij BellHayes borgen wij de informatievragen en delen deze met alle partijen. Immers het grondbeginsel van de aanbesteding is openbaarheid van zaken voor alle partijen.

Wij begeleiden al een jaar of 10 aanbestedingen voor de overheid en het bedrijfsleven. Openbare aanbestedingen voor de overheid zijn een verhaal apart. De procedures en de werkwijze zijn nauwkeurig in de regelgeving vastgelegd. Dat betekend in feite dat elke aanbieder die op een openbare aanbesteding inschrijft precies weet wat er verwacht wordt en hoe dit moet worden aangepakt. Hoe beter je bewust bent van de regels hoe groter je kans op succes. De te volgen procedures kennen de meeste inschrijvers wel redelijk, daar ligt het probleem niet.

Hoe beoordelen wij de inschrijvingen

Het probleem zit in de wijze van beantwoorden. Het lijkt wel of bijna niemand van de aanbieders stilstaat bij de wijze waarop de inschrijving van openbare aanbestedingen worden beoordeeld. De inschrijving op een openbare aanbesteding is een heel ander verhaal dan het versturen van een offerte naar een mogelijke klant in de private sector. Als je geen idee hebt hoe openbare aanbestedingen worden beoordeeld geef ik het advies om je tijd beter te besteden, deze ga je niet binnenhalen. Het beoordelen van de inschrijvingen is met vaste regels omgeven, je gaat de mist in als je die niet kent.Vereenvoudigd-aanbestedingsproces1

 

 

Onnodig punten verlies

Een goed antwoord op de verkeerde plaats levert geen punten op. Voor het aanbieden van mooie alternatieven, hoe goed ze ook zijn, krijg je geen punten als er niet om wordt gevraagd. Het niet precies antwoord geven op een gestelde vraag gaat geen punten opleveren. Prijzen sheets fout invullen, hoe duidelijk de vergissing ook mag zijn, gaat ten koste van punten. Deze voorbeelden klinken voor u natuurlijk als een open deur. Maar helaas zien wij dit, en nog vele andere foutjes, bij 4 van de 5 inschrijvingen terugkomen.

Nota-van-inlichtingen2

 

 

Wie haalt de openbare aanbestedingen voor de overheid binnen

De aanbieder die zelf al eens op de stoel van de aanbestedende partij heeft gezeten weet het aardig goed hoe je je kansen kan optimaliseren. Wil je eens een middag om tafel voor wat meer advies, stuur me dan een e-mail hofstee@bellhayes.nl