088 8765433 korving@bellhayes.nl

Samenwerking en fusie gemeenten, zijn dit kansen of valkuilen. Wist u dat de eerste wetgeving inzake gemeentelijke samenwerking van 1851 dateert. Gemeentelijke samenwerking is niets nieuws en vind reeds op uitgebreide schaal plaats. Maar er zijn nog volop mogelijkheden en kansen om deze samenwerking verder uit te breiden. Hierbij kan bij voorbeeld worden gedacht aan KCC oplossingen, Wide Area Networks en Shared Service Centra.

Betere dienstverlening voor burgers en bedrijven, verbeterde medewerkerstevredenheid en kostenverlaging kunnen hier hand in hand gaan. Maar niets gaat vanzelf. Dus ook hier geldt dat er goede plannen moeten worden gemaakt voordat er stappen worden gezet. En die plannen moet dan ook nog eens goed worden uitgevoerd.

De allereerste stap op weg naar samenwerking

De eerste stap voor een samenwerking begint altijd in volgorde van de onderstaande punten.

  1. Het vaststellen van een gezamenlijk doel van de samenwerking.
  2. Het op bestuurlijk niveau bekrachtigen van dit doel door alle betrokken gemeenten.
  3. Het vaststellen van meetbare doelstellingen per gemeente en gezamenlijk.

Wat zijn de doelstellingen van iedereen

Vervolgens dienen deze doelstellingen per betrokken gemeenten maar ook gezamenlijk te worden uitgewerkt ten aanzien van.

  • Werk processen.
  • Budgetten, ICT, telecom en overige middelen.
  • Mensen.
  • De gemeentelijke dienstverlening.

Gemeentelijke samenwerking is op vele vlakken mogelijk, gezamenlijk inkoop levert al snel financieel voordeel op zonder dat er al te veel overhoop moet worden gehaald. Hieronder zijn 2 voorbeelden van samenwerking uitgewerkt die verder reiken. Samenwerking ten aanzien van een Shared Service Center of een Klant Contact Center vergt goede samenwerking op vele vlakken.

Een gemeenschappelijk Klant Contact Center >>>

Een Shared Service Center >>>