071 785 35 92 korving@bellhayes.nl

Bereid je nu al voor op de uitfasering van de ISDN-lijnen door KPN.

Per 1 september 2019 zal KPN de dienst ISDN 1, ISDN 2 en analoge netlijnen meervoudig (PSTN-meervoudig), gaan uitfaseren. Dit heeft KPN enkele maanden geleden kenbaar gemaakt aan hun klanten. Niet alleen de ISDN-lijnen worden uitgefaseerd, ook de diensten die door KPN via deze ISDN-lijnen worden geleverd. Denk hierbij aan internetverbinding via ADSL.

Deze uitfasering heeft gevolgen voor bijna alle bedrijven in Nederland omdat ieder bedrijf wel 1 of meerdere ISDN- of PSTN-netlijnen in gebruik heeft. De ISDN-lijnen worden nog veel gebruikt voor het afhandelen van telefoonverkeer, dit is vaak bekend bij de bedrijven. Maar er zijn ook veel ISDN-lijnen onbekend bij veel organisaties, omdat zij gebruik maken van een dienst van een derde partij die hiervoor een ISDN-lijn nodig heeft. Voorbeelden hiervan zijn de bewaking van het pand, liftalarm of het beheren op afstand van onder andere een gebouwbeheerssysteem of koelinstallatie. Bijvoorbeeld als zich een storing voordoet bij een koelinstallatie dan zal deze installatie uitbellen, via deze ISDN-lijn, naar de onderhoudsdienst.

Het is dus van belang dat ieder bedrijf eerst een inventarisatie uitvoert van de in gebruik zijnde ISDN- en PSTN-lijnen op hun locaties. En daarna in kaart gaat brengen waarvoor deze lijnen worden gebruikt. Op basis van deze stappen kan een plan van aanpak worden opgesteld om de alternatieven in kaart te brengen. Deze alternatieven zijn niet alleen een adequate vervanging van de ISDN-dienst, maar je moet ook met de huidige leveranciers van de gebouwbeheerssystemen, bewaking, koelinstallatie, deuropeners etc. in overleg welke alternatieve interface zij kunnen aanbieden. Zodat ook hun dienstverlening kan worden gewaarborgd.

Het advies van BellHayes is om nog dit jaar te starten met een dergelijk project, zodat u als bedrijf op tijd bent voorbereid op deze uitfasering en de mogelijk gevolgen hiervan voor uw bedrijf. Uit ervaring blijkt dat heel veel bedrijven pas acties gaan ondernemen op het laatste moment en dat er veelal geen ruimte is om op tijd de alternatieve mogelijkheden te implementeren. Met een work-around, tegen hoge kosten als gevolg. Vaak voldoen deze work-arounds niet aan de eisen en wensen vanuit jouw bedrijf. Het is dus belangrijk snel te starten en BellHayes kan je hierbij uitstekend adviseren. En wij kunnen ook het project voor jouwe organisatie in goede banen leiden.

De laatste weken worden veel bedrijven benaderd door telecomleveranciers met alternatieve voorstellen voor ISDN. Deze voorstellen zijn vaak te beperkt. Als onafhankelijk telecom adviesbureau kan BellHayes u adviseren zodat u een juiste keuze kan maken in het aanbod van de diverse leveranciers.

Heeft u vragen over het uitfaseren van ISDN en wilt u ook op tijd starten met de uitfasering van ISDN? Neem dan contact op met Nico Korving van BellHayes, wij helpen u graag met een goed plan van aanpak.

Uw mensen met onze specialisten, de beste combinatie voor een goed resultaat!