088 8765433 korving@bellhayes.nl

Pas op voor de kosten met een 4G wifi router op kantoor

Een 4G router op je kantoor is erg handig hoor, maar dit stukje gaat over kosten ervan. Iets om wel even stil bij te staan want voor je het weet kost 10GB ineens €100,= in plaats van €30,= exclusief BTW. Alle 3 providers, KPN, T-Mobile en Vodafone hanteren andere regeltjes als je databundel op is.

KPN 4G Wifi router

Indien je databundel op is ga je bij KPN zonder dat je dat direct in de gaten hebt €0,01 per MB betalen. Je snelheid gaat niet omlaag, je merkt niets maar de teller gaat wel lopen zonder dat je dat door hebt. Iets om goed in de gaten te houden. Nu is er wel een mogelijkheid om een waarschuwings-sms te ontvangen maar dat moet je zelf instellen. En naar wie moet die sms dan worden gestuurd als je een 4G WIFI router in je kantoor hebt gezet. En dat het dataverbruik hoog is, daar zijn we wel achter. Als je met een paar man op kantoor zit kan je zonder dat je het in de gaten heb wel 2 GB op een dag verstoken. Dat gaat dus problemen geven.

Screenshot_2014-09-29-16-24-05

Als je het goed instelt is het wel erg duidelijk, een sms bericht van KPN zodra je 80% van je capaciteit hebt verbruikt.

T-Mobile 4G wifi router

Bij T-mobile pakken ze het anders aan, als je 10Gb aan data verbruikt is gaan je internet snelheid omlaag naar 128kb/s. Een e-mail zonder bijlage versturen gaat nog wel, maar verder is het wel gedaan met het browsen. Het is dan wel weer mogelijk om een databundel voor de rest van de maand bij te kopen. Dat kost dan ineens €7,50 per Gb. De eerste 10Gb kost €30,= en de volgende kost €75,=, dat is toch merkwaardig. Maar het voordeel is dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Vodafone 4G wifi router

Bij Vodafone kan je geen 10Gb bundel kopen maar is het maximum 8Gb/s. Is dit verbruikt, dan gaat u zonder dat u iets merkt en met behoud van de 4G snelheid verder internetten voor €2,= per 100Mb. Er is wel een mogelijkheid om dit te omzeilen. Je kan bij instellingen aangeven dat de internetsnelheid omlaag gaat zodra de bundel op is. Er zijn dan geen meerkosten voor je verbruik. Maar de meeste gebruikers ontdekken deze mogelijkheid niet.

Data verbruik 4G wifi router is moeilijk voorspelbaar

Het dataverbruik is heel moeilijk voorspelbaar. De ene gebruiker verbruikt 100Mb op een dag en de andere kan wel 500Mb tot 1Gb per dag verbruiken. Indien gebruikt wordt gemaakt van een mobile 4G router op een kantoor is het wel verstandig een paar afspraken te maken over het dataverbruik anders is het einde zoek. Iedereen weet nu wel dat video’s kijken en downloaden veel data kost. Maar ook de foto’s die met 10 of meer megapixel camera’s op smartphones worden gemaakt zijn grootverbruikers van data. En als je dan automatische backup naar de cloud hebt aanstaan kan het snel gaan.

Met 5 medewerkers op kantoor

Laten we eens uitgaan van 5 medewerkers op kantoor. Iedereen is er gemiddeld 4 dagen in de week. Het gemiddelde verbruik is 400Mb per medewerker per dag. Als je niet oppast kan je dat bij KPN €320,= per maand gaan kosten aan je mobiele 4G internet verbinding. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Als je het wat beter uitkient zet je er 4 4G routers van T-Mobile meer, dat kost je dan €120,= per maand en je hebt meer dan voldoende data.

Screenshot_2014-09-29-16-25-33

Na een paar dagen gebruik stond er 6.16Gb verbruik op de teller, het kan hard gaan als iemand wat te fanatiek aan het downloaden is.

Maar voor dat geld heb je ook een prima vast internet verbinding

Dat is meer dan waar, een vaste internet verbinding is veel goedkoper, geeft meer snelheid en onbeperkt dataverbruik. Maar er zijn locaties waar geen vaste internetverbinding mogelijk is. Of de kwaliteit van het interne bekabelingsnetwerk is zo slecht dat internet niet mogelijk is. In die gevallen of ingevallen van een tijdelijke behoefte zoals bij een evenement of verhuizing is een 4G Wifi router wel een uitkomst. Het is zeker handig maar onvoorspelbare kosten met 4G wifi router op kantoor moet worden voorkomen.