071 785 35 92 korving@bellhayes.nl

Hebben we daar wat aan? Ja zeker, het is een stapje in de goede richting. Maar we zijn er nog lang niet. In Nederland hebben we de Wet Bescherming Persoonsgegevens. In deze wet is geregeld hoe ondernemingen, webshops, de overheid en instellingen zoals in de gezondheidszorg onze privacygevoelige informatie moet beschermen. Deze wet is onlangs behoorlijk aangescherpt en is per 1 januari 2016 van kracht. Elke organisatie in Nederland die privacygevoelige informatie opslaat is zelf verantwoordelijk voor een adequate beveiliging. Hier staan serieuze strafmaatregelen op. Zie artikel “Nieuwe wetgeving bescherming persoonsgegevens per 1 januari 2016 van kracht”.

Maar het internet beperkt zich niet tot Nederland. En onze privacy gevoelige informatie is sneller de grens over dan we denken. Zelf gebruik ik zakelijk en privé Google email. De onderdelen voor mijn motor koop ik op Ebay en voor een goed boek shop ik regelmatig bij Amazon. En niet te vergeten mijn vakantiefoto’s, die staan veilig op Picasa, dat hoop ik dan maar. Tja… zover strekt de arm van de Nederlandse wetgeving helaas niet.

De instemming van Europa met de “Cyberwet” is een stapje in de goede richting. Deze wetgeving bepaalt hoe de grote, wereldwijd opererende internet organisaties zoals Google, Ebay en Amazon onze privacy gevoelige informatie moet gaan beschermen. Facebook is om voor mij onbekende reden buiten beschouwing gelaten. Of Microsoft, Apple en iCloud onder deze Cyberwet gaan vallen kon ik helaas niets vinden. En een ingangsdatum is ook niet genoemd.

Dus, al met al, een goed begin. Maar er is nog een hele lange weg te gaan voordat we op het niveau van de Nederlandse wetgeving zijn. Tot die tijd…. oppassen met uw gegevens en uw vakantiefoto’s

Voor meer informatie: e-mail: hofstee@bellhayes.nl / telefoon: 0642 624 687.