088 8765433 korving@bellhayes.nl

4G wat is dat precies, feitelijk hebben we geen 4G maar LTE. Voor degene die interesse heeft in de technische details verwijzen wij naar Wikipedia. Voor ons zijn nu maar even 3 dingen belangrijk.

  • De Internet snelheid.
  • De beschikbaarheid.
  • De dekking.

De dekking van de 3 providers in Nederland

In Nederland hebben we nu 3 active 4G providers, de dekking van deze providers loopt nogal uiteen. Elke providers heeft een kaartje op zijn website met de dekking zoals ze dat zelf ervaren.

Dekking wil nog niet zeggen dat je kan internetten, als er 1000 mensen onder dezelfde mast staan is de capaciteit van de antenne niet voldoende en valt er niets te internetten. Dit kan een aardig puntje van aandacht zijn indien een grote onderneming op een locatie ineens overstap naar “mobiel tenzij”.

Een ander belangrijk punt is in hoeverre het 4G signaal in gebouwen doordringt, dikke muren, glas en staal kunnen nogal hinderlijk zijn. 4G gaat echt niet overal doorheen, maar de ervaringen zijn in ieder geval stukken beter dan GSM of 2G.

Hoe snel is snel met 4G

Met 3G haal je een gemiddelde snelheid van 7 mbps. In praktijk betekent dat dat je ongeveer 25 sec. kwijt bent als je een foto op Facebook post. Met 4G haal je een gemiddelde snelheid van 20 mbps waardoor je diezelfde foto binnen 1 sec. op Facebook post. Dit is vaak nog sneller dan je Internet verbinding thuis of op kantoor.

Wat gaan we met de voordelen van 4G doen

4G biedt natuurlijk nieuwe mogelijkheden voor mobiel gebruik, daar hoeft niemand lang over na te denken. Maar toch even 1 mogelijkheid die wellicht niet direct bij iedereen opkomt. In oude panden ligt vaak oude bekabeling, die bekabeling kan vaak niet overweg met de nieuwe IP technologie. 4G biedt hier interessante mogelijkheden voor snelle tijdelijke, of zelfs permanente relatief goedkope oplossingen.