088 8765433 korving@bellhayes.nl

Is een Cloud een datacenter? Of is een datacenter een Cloud?

De termen Cloud en datacenter klinken wellicht als uitwisselbare begrippen maar behalve dat je op beide computer systemen informatie kan opslaan hebben ze weinig overeenkomsten.

Het grote verschil tussen een Cloud en een datacenter is dat een Cloud een manier van computing is waarbij de gegevens op het Internet worden opgeslagen. Terwijl een datacenter een aanwijsbare locatie is waar de computer systemen zich bevinden en waar de informatie is opgeslagen binnen het privé netwerk van een organisatie.

Cloud diensten neemt u af bij providers van Cloud diensten, u heeft verder niets te stellen met het beheer of onderhoud van hardware, software en verbindingen. Indien u uw informatie heeft opgeslagen in een datacenter, dan wordt dit meestal beheerd door een eigen IT afdelingen van uw organisatie, hoewel dit ook weer kan worden uitbesteed aan derden.

Cloud diensten en datacenters

In een datacenter huur je m2 vloeroppervlak, rackspace of serverruimte, of je bouwt als organisatie je eigen datacenter. Bij een Cloud dienst word een computer toepassing beschikbaar gesteld. Dat kan informatie opslag zijn of een bepaalde software toepassing zoals boekhoudprogramma’s, spraak diensten en werkplek automatisering.

Voor alle duidelijkheid, de providers van Cloud diensten hebben hun computers en systemen in datacenters staan. Vanaf deze computer leveren ze hun diensten leveren.

Voor ondernemingen die een afweging willen maken tussen het afnemen van Cloud diensten of de software toepassingen vanuit een (eigen) datacenter te laten draaien zij er 3 cruciale aandachtspunten:

  • Eisen en wensen
  • Security
  • Kosten