088 8765433 korving@bellhayes.nl

Onder applicatie beheer verstaan we het in stand houden van de VoIP applicaties. De Applicatie beheerder houdt zich bezig met het (laten) bouwen, (laten) beheren en (laten) aanpassen van de VoIP applicaties naar aanleiding van wijzigende functionele of technische eisen of geconstateerde fouten. Koppelingen naar ander applicaties zoals CTI vallen ook onder de verantwoording van deze functie. Ook de IP verbindingen (alsmede ISDN, SIP, overige) vallen hieronder.

De rol van applicatie beheerder is in het geval van VoIP applicaties relatief beperkt omdat er oplossingen worden ingekocht die over het algemeen geen verdere klant specifieke technische doorontwikkeling vereisen. Wel is een goede technische kennis en functioneel begrip van deze systemen vereist. Deze systemen werken samen om bepaalde functionaliteiten aan “klant” en haar medewerkers te leveren. Kennis en kunde van de samenhang en de interactie tussen de systemen is derhalve cruciaal.

De applicatie beheerder is over het algemeen verantwoordelijk voor de performance van de VoIP applicaties. Ook is de applicatie beheerder verantwoordelijk voor het volgen van de technische ontwikkelingen in de markt.

De applicatie beheerder heeft intensief contact met de functioneel beheerder, met de technisch beheerder en met de leveranciers van de VoIP applicaties. Het is dus belangrijk dat de applicatie beheer de technische begrippen en jargon goed onder de knie heeft om op hetzelfde niveau met zijn gesprekspartners te kunnen communiceren.

Zelf doen of uitbesteden

Deze functie wordt normaal gesproken niet door de leverancier van de VoIP applicaties uitgevoerd. Het is niet eenvoudig te combineren met het applicatie beheer van andere ICT applicaties vanwege de benodigde inhoudelijke technische en functionele kennis. Vanwege het inhoudelijke karakter van de functie is het deels uitbesteden ervan een mogelijkheid indien niet voldoende kennis in huis is. Voor een grotere organisatie vanaf 1000 medewerkers nemen deze werkzaamheden ongeveer 4 uur per week in beslag. De verantwoording valt veelal onder de ICT afdeling.